Které potraviny nepatří do jídelníčku kojenců? – 1. část
30.7.2010
Tento článek už chystám velmi dlouho. Ze začátku to vypadalo jako lehký úkol, protože takových seznamů potravin, které by se neměly podávat kojencům, je na internetu opravdu hodně.

Problém spočívá v tom, že v seznamech většinou není uveden důvod, proč by se ta která potravina neměla kojencům podávat, popř. uvedené argumenty nejsou pro mě příliš přesvědčivé.
Po prostudování všech možných zdrojů jsem se vrátila k jednomu spolehlivému prameni, a tím jsou doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) k zavádění příkrmů.
Které potraviny tedy kojencům nedávat?
Med – WHO doporučuje nepodávat med až do 12. měsíců věku. Med může obsahovat bakterii Clostridium botulinum. Prostředí ve střevech kojenců je méně kyselé než u starších osob, což umožňuje bakteriím se množit a produkovat botulotoxin, který způsobuje botulismus (botulotoxin při něm blokuje funkci nervů a dochází k ochrnutí svalstva, včetně dýchacího). Med obsažený jako dochucovadlo např. v instantních kojeneckých kaších je upravován technologiemi, které ničí případné spory baktérií, a není tedy nebezpečný.
Kravské mléko – čerstvé kravské mléko by podle WHO nemělo být podáváno kojencům před 9. měsícem věku, a to z následujících důvodů:
- může vytlačit ze stravy mateřské mléko,
- má nízký obsah železa,
- může způsobit gastrointestinální krvácení, zvláště před 6. měsícem věku,
- má vysoký obsah bílkovin a sodíku, třikrát až čtyřikrát větší než v mateřském mléce (vysoký obsah bílkovin a sodíku nadměrně zatěžuje ledviny).
WHO nedoporučuje před 9. měsícem věku ani podávání mléčných výrobků (jogurtu, sýrů) ve větším množství. Malé množství mléka a mléčných výrobků je však možné použít při přípravě příkrmů již od 6. měsíce.
Čeští lékaři často uvádějí mezi potravinami, které by se neměly podávat kojencům, tvaroh a výrobky z tvarohu a zdůvodňují to vysokým obsahem bílkovin. WHO se o tvarohu v této souvislosti nezmiňuje. Když jsem se podívala do databáze nutričního obsahu potravin, překvapilo mě, že tvaroh má zhruba poloviční obsah bílkovin ve srovnání např. s Eidamem. Myslím, že skutečný důvod, proč tvaroh nepodávat, je spíše v podávaném množství – zatímco tvrdého sýra kojenec určitě 100 g najednou nesní, stejné množství tvarohu, např. ve formě nějakého sladkého dezertu, sní s radostí a ještě bude chtít přidat. Myslím si proto, že pro tvaroh by měla platit stejná doporučení jako pro ostatní mléčné výrobky, tedy podávat ho do 9. měsíce pouze v malém množství a po 9. měsíci postupně množství zvyšovat.
WHO dále nedoporučuje používat při přípravě příkrmů pro kojence sůl (nadměrně zatěžuje ledviny kojenců) a výrazná koření (WHO zmiňuje kari a čili). Cukr by měl být používán pouze v omezené míře, protože zvyšuje riziko vzniku zubního kazu, může způsobovat průjmy a sladké nápoje mohou navíc vytlačovat ze stravy nutričně bohatší potraviny.
A to je všechno. Doporučení WHO neobsahuje seznam druhů ovoce a zeleniny nevhodných pro kojence a nezatracuje ani další potraviny, které jsou v Česku tzv. na indexu, např. vaječný bílek, ryby, játra apod.
Jako důvod pro vynechání některých potravin z jídelníčku kojenců bývá nejčastěji uváděn fakt, že mohou způsobit u dítěte alergické reakce. Tomuto tématu se chci věnovat v dalším článku, který snad dopíši do konce dubna.
Nakonec jsem článek dopsala o pár dnů dřív a tady je - Které potraviny nepatří do jídelníčku kojenců? – 2. část
-ir-
Související články
Nově založená témata v diskuzi
Dovolená
Poslední příspěvek: 9.1.2025 v 18:37
HCG 14 dní po ovulaci
Poslední příspěvek: 5.1.2025 v 13:36
První IVF
Poslední příspěvek: 3.9.2024 v 11:53