Nepravidelná menstruace

Průměrná délka menstruačního cyklu je 28 dní. Některé ženy mají cyklus pravidelně delší nebo kratší o pár dní, např. 27 dní nebo 32 dní. Délka cyklu mezi 24 a 35 dny je stále považována za normální. Délka krvácení je obvykle 5 dní, za normální je považováno rozmezí mezi 2 až 7 dny.

Nepravidelná menstruace

Při nepravidelné menstruaci je délka cyklu nepředvídatelná, někdy má cyklus normální délku, jindy je kratší nebo delší. Závažné je, pokud jsou rozdíly mezi cykly významné, např. jeden cyklus trvá 30 dní a další 50 dní. Nepravidelnost se může týkat také délky a síly menstruačního krvácení.

Příčiny nepravidelné menstruace

Nepravidelná menstruace nemusí vždy znamenat zdravotní problém, nepravidelnou menstruaci mívají dívky v pubertě než se jim menstruační cyklus ustálí a také ženy mezi 45 a 55 lety, tedy před menopauzou. Menstruace je často nepravidelná také při kojení a při užívání některých druhů antikoncepce. Příčinou nepravidelné menstruace může být také změna váhy (extrémní nárůst váhy nebo naopak velké snížení váhy v krátké době), velký stres nebo náhle vzniklá velká tělesná zátěž.

Kromě výše zmíněných příčin může mít nepravidelná menstruace tyto důvody:

  • problémy se štítnou žlázou - nedostatečná nebo nadbytečná tvorba hormonů štítné žlázy může narušit hormonální rovnováhu v těle,
  • nadměrná tvorba prolaktinu - prolaktin je hormon, který řídí rozvoj mléčných žláz během těhotenství a tvorbu mléka po porodu. Zároveň tento hormon blokuje ovulaci a pokud se v těle tvoří mimo těhotenství, může způsobovat neplodnost,
  • dysfunkce hypothalamu - hypothalamus je část mozku, která řídí uvolňování hormonů potřebných pro správný běh menstruačního cyklu. Nefunkční hypothalamus pak tuto roli neplní a tím způsobuje neplodnost,
  • syndrom polycystických ovarií - tento syndrom je výsledkem hormonální nerovnováhy, ve vaječnících sice dozrávají vajíčka, ale nedochází k jejich uvolňování do vejcovodu. Vajíčka se hromadí ve vaječnících, vaječníky se zvětšují a vznikají v nich cysty. 

Kdy navštívit lékaře při nepravidelné menstruaci

  • pokud jste dříve měla pravidelnou menstruaci a náhle jsou vaše menstruace nepravidelné,
  • pokud váš cyklus trvá méně než 24 dní nebo více než 35 dní,
  • pokud krvácení při menstruaci trvá déle než 7 dní,
  • pokud máte velký rozdíl (více než 20 dní) mezi nejkratším a nejdelším cyklem,
  • pokud máte nepravidelnou menstruaci a nedaří se vám otěhotnět, i když se snažíte.

Související články

Nově založená témata v diskuzi

cómo contraer TDAH en línea

Těhotenství

Poslední příspěvek: 16.7.2024 v 05:18

Koop Methadon 40 mg zonder recept

Těhotenství

Poslední příspěvek: 16.7.2024 v 05:06

Koop Ritalin zonder recept

Těhotenství

Poslední příspěvek: 16.7.2024 v 04:31

Zobrazit celou diskuzi

Aktuality na webu

Zobrazit všechny aktuality

Těhotenská kalkulačka

V naší těhotenské kalkulačce si můžete spočítat týden těhotenství, trimestr, předpokládaný termín porodu, počet dní do termínu porodu a odhad váhy a délky miminka.