Patří ryby do jídelníčku kojenců?
Ryby jsou důležitou součástí zdravé stravy. Vyznačují se vysokým obsahem kvalitních bílkovin a dalších nezbytných živin a naopak nízkým obsahem nasycených tuků.
Nejcennější na rybách je vysoký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem (omega-3 LCPUFA). Tyto kyseliny jsou důležité pro neurologický vývoj dětí. Ryby jsou také dobrým zdrojem železa a zinku (obsah těchto prvků v rybím mase je pouze o něco málo nižší než v ostatních druzích masa) a mořské ryby jsou navíc hlavním zdrojem jódu v potravě.
Na druhou stranu bílkoviny v rybím mase patří do skupiny hlavních alergenů, navíc často vyvolávají vážné alergické reakce. V posledních letech bylo všeobecně přijímáno doporučení Americké pediatrické akademie (AAP), že ryby by neměly být podávány dětem až do 3 let věku. AAP toto doporučení v roce 2008 přehodnotila, neboť se neprokázal ochranný vliv tohoto opatření na rozvoj alergických onemocnění u dětí (viz náš článek Vliv kojení a zavádění příkrmů na rozvoj alergických onemocnění u dětí).
Výbor pro výživu Evropské společnosti pro pediatrickou gastroenterologii, hepatologii a výživu ve svém stanovisku z roku 2008 zastává názor, že přínosy konzumace rybího masa u kojenců převažují nad negativy. Hlavním důvodem je fakt, že ryby jsou nejlepším zdrojem omega-3 LCPUFA, jejichž konzumace v kojeneckém věku může mít podle nedávných studí pozitivní vliv na vývoj poznávacích funkcí a fungování imunitního systému u dítěte.
Které druhy ryb jsou pro kojence vhodné?
Některé druhy ryb nejsou pro kojence a malé děti vhodné, zejména s ohledem na obsah methylrtuti a dalších nebezpečných látek v jejich mase. Z mořských ryb jsou pro kojence vhodné např. treska, makrela nebo sleď, ze sladkovodních ryb losos*, kapr nebo pstruh. Naopak nevhodné jsou vzhledem k obvykle vysokému obsahu methylrtuti velké dravé ryby, jako např. žralok, mečoun, štika, candát nebo bolen. Nedoporučuje se ani podávání steaků z tuňáka. Více o tom, proč jsou některé ryby pro děti nevhodné, si můžete přečíst v našem článku Ryby a mořské plody ve výživě žen a dětí.
Ryby a mořské plody patří mezi nejčastější původce vážných alergických reakcí u dětí. Proto je při podávání kojencům na místě zvýšená opatrnost. Ryby musí být především dobře tepelně upraveny a při prvním podávání by měla být porce rybího masa velmi malá. Navíc je nutné dodržovat doporučení, která zohledňují potenciální obsah methylrtuti a dalších nebezpečných látek v rybách, a podávat kojencům max. 2 porce rybího masa týdně.
A samozřejmě pravidlo číslo jedna – pozor na kosti!
Zeptejte se na příkrmy v diskuzním fóru.
Zdroje:
http://pediatrics.aappublications.org/content/120/Supplement_3/S109.2.full.pdf+html
http://www.euro.who.int/en/publications/abstracts/feeding-and-nutrition-of-infants-and-young-children
http://www.espghan.org/guidelines/nutrition/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Losos_obecný
/ryby-a-morske-plody-ve-vyzive-zen-a-deti
* V přirozeném prostředí tráví lososi většinu života v moři a pouze v době tření se vrací do svého rodiště v řekách. Lososi běžně prodávaní v českých obchodech však pocházejí zpravidla z umělých chovů, kde žijí ve sladké vodě.
Související články
Nově založená témata v diskuzi
HCG 14 dní po ovulaci
Poslední příspěvek: 2.11.2024 v 22:09
První IVF
Poslední příspěvek: 3.9.2024 v 11:53
Nedá nic do pusy
Poslední příspěvek: 24.7.2024 v 21:42