Potravinové doplňky mohou mít i negativní účinky
27.8.2010

V British Medical Journal byla publikována studie o vlivu užívání vápníku na riziko infarktu myokardu a kardiovaskulárních příhod.
Vápník v tabletách je často užíván staršími lidmi jako prevence osteoporózy a studie se zaměřila na jeho možné negativní účinky. Vědci provedli metaanalýzu 15 jiných studií, kterých se účastnilo téměř 12 000 osob. Podle autorů metaanalýzy užívání vápníku v tabletách výrazně zvyšuje riziko infarktu. Zvýšené riziko přitom podle vědců převyšuje přínos užívání vápníku v tabletách jako prevence osteoporózy. Zvýšení rizika infarktu se neprojevilo u lidí, kteří přijímali vysoké dávky vápníku z potravy (např. mléka).
Studie byla po publikování podrobena poměrně velké kritice, zejména s ohledem na výběr studií pro metaanalýzu a způsob zpracování dat. Odborníci však oceňují snahu autorů o nový pohled na potravinové doplňky. Zajímavé jsou podle mého názoru dva poznatky, které v diskuzích zazněly:
- potravinové doplňky jsou dnes užívány masově, přitom jejich proklamované kladné účinky jsou často jen spekulacemi (nejsou vědecky ověřené) a negativními účinky se nikdo nezabývá,
- vitamíny a minerály ve formě potravinových doplňků nejsou plnou náhradou živin získaných z potravy, tělo je zpracovává jinak a účinky na zdraví mohou být také jiné.
-ir-
Související články
Nově založená témata v diskuzi
Dovolená
Poslední příspěvek: 9.1.2025 v 18:37
HCG 14 dní po ovulaci
Poslední příspěvek: 5.1.2025 v 13:36
První IVF
Poslední příspěvek: 3.9.2024 v 11:53