Kterým potravinám se v těhotenství vyhnout
Těhotné ženy jsou náchylnější k onemocnění gastrointestinálními infekcemi, jako je např. listerióza, salmonelóza nebo nákaza bakteriemi E. coli.
Onemocnění u nich mívá vážnější průběh a může ohrozit vývoj plodu. V některých případech mohou tato onemocnění vést až k potratu, předčasnému porodu nebo úmrtí plodu.
1) Syrové maso, včetně syrových ryb a mořských plodů
V těhotenství se vyhněte konzumaci syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa kvůli riziku salmonelózy, listeriózy a dalších bakteriálních infekcí. Zdrojem listeriózy mohou být také párky, které je nutné před konzumací dobře povařit. Paštiky nenakupujte v lahůdkovém úseku, ale pouze konzervované.
Častým zdrojem virových nebo bakteriálních nákaz jsou také syrové ryby a mořské plody, včetně např. uzeného lososa, proto se jejich konzumaci v těhotenství raději vyhněte. Mořské plody jsou bezpečné pouze dobře tepelně upravené.
2) Některé druhy ryb
V těhotenství je nevhodné konzumovat druhy ryb, u kterých je pravděpodobný zvýšený obsah rtuti, např. žraloka, mečouna nebo štiku. Mezi bezpečné druhy ryb patří např. losos, treska, sleď, makrela, kapr nebo pstruh. Více viz náš článek o rybách a mořských plodech ve výživě žen a dětí.
3) Nepasterizované mléko a výrobky z něj
Nepasterizované mléko je častým zdrojem listeriózy, v těhotenství proto nepasterizované mléko nepijte, popř. ho před konzumací převařte. U mléčných výrobků typu feta, brie nebo camembert zkontrolujte na obalu, zda jsou vyrobeny z pasterizovaného mléka. V Česku se všechny sýry vyrábějí z pasterizovaného mléka a jsou proto bezpečné - viz článek na blogu Jsou plísňové sýry v těhotenství opravdu tak nebezpečné?
4) Syrová vejce
Syrová vejce mohou obsahovat bakterie salmonelly, které způsobují salmonelózu. Bakterie se zničí varem, v potravinářském průmyslu pasterizací. Pozor na doma či v restauraci připravované omáčky (např. tatarská omáčka), dresingy a moučníky, které mohou být vyrobeny ze syrových vajec.
5) Játra
Játra patří do zdravého jídelníčku v těhotenství kvůli vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Jednotlivá porce však nesmí být příliš velká, protože pak hrozí předávkování vitamínem A, které může způsobit vývojové vady plodu. Maximální bezpečná denní dávka vitamínu A pro těhotnou ženu je zhruba 3000 μg1, což představuje zhruba 100 g kuřecích jater (v syrovém stavu)2.
6) Nemytá zelenina
Zeleninu a ovoce před konzumací důkladně omyjte.
Prevence intestinálních infekcí v těhotenství
- rizikové potraviny (maso, vejce) konzumujte pouze dobře tepelně upravené, listérie i salmonelly se bezpečně ničí varem,
- lahůdkové výrobky (salámy, sýry) kupujte pouze čerstvé a ihned je spotřebujte,
- uvařené pokrmy spotřebujte do následujícího dne,
- ledničku udržujte v čistotě, teplota v ledničce by neměla být vyšší než 4 °C, v mrazničce by teplota měla být nižší než –17 °C.
Kdy kontaktovat lékaře
Inkubační doba gastrointestinálních infekcí může být různá, od několika dní až po dva měsíce, většina nemocí se však projeví do tří týdnů. Lékaře kontaktujte, pokud se u vás po požití některé rizikové potraviny objeví následující příznaky:
- chřipkové příznaky - horečka, zimnice, bolest svalů,
- průjem, zvracení, popř. krev ve stolici,
- příznaky postižení nervového systému - bolest hlavy, tuhnutí šíje, zmatenost, ztráta rovnováhy, křeče.
Zeptejte se na výživu v těhotenství v diskuzním fóru.
Zdroje:
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-nutrition/art-20043844
1http://www.babycenter.com/0_vitamin-a-in-your-pregnancy-diet_675.bc#articlesection4
2http://blog.maminkam.cz/dali-byste-kojenci-do-prikrmu-jatra
Související články
Nově založená témata v diskuzi
HCG 14 dní po ovulaci
Poslední příspěvek: 2.11.2024 v 22:09
První IVF
Poslední příspěvek: 3.9.2024 v 11:53
Nedá nic do pusy
Poslední příspěvek: 24.7.2024 v 21:42