Výživa v těhotenství: Co znamená jíst za dva
Podle studie Organizace pro výživu a zemědělství (FAO)1 z roku 2001 potřebují zdravé ženy s normální váhou zvýšit energetický příjem v 1. trimestru těhotenství o 85 kcal (355 kJ) denně, ve 2. trimestru o 285 kcal (1195 kJ) denně a ve 3. trimestru o 475 kcal (1990 kJ) denně.
Doporučený denní příjem energie pro netěhotné ženy v produktivním věku s normální váhou je přitom 2 000 kcal (8400 kJ). Tyto hodnoty vycházejí z potřeb zdravých žen s normální váhou před otěhotněním a s přírůstkem na váze v těhotenství zhruba 12 kg. Pro ženy v jiné situaci (např. ženy s nadváhou nebo podvýživou před otěhotněním nebo ženy s nějakým zdravotním problémem) mohou být energetické nároky jiné.
Ženy v těhotenství tedy nemusí jíst za dva, stačí pouze mírně zvýšit kalorický příjem a zaměřit se především na kvalitu přijímané stravy. Nadměrný nebo nedostatečný kalorický příjem v těhotenství může mít vliv na úspěšnost těhotenství, např. na riziko předčasného porodu nebo některých onemocnění v těhotenství. Více viz náš článek o přibírání v těhotenství.
Těhotné ženy by měly jíst pravidelně, tři hlavní jídla by měla být doplněna o alespoň dvě svačiny. Ve stravě by měly být každý den zastoupeny všechny základní druhy potravin, viz následující tabulka. Příjem sladkostí, slazených nápojů a tučných jídel by měl být v těhotenství omezen, protože tyto potraviny mají při obvykle vysokém kalorickém obsahu jen malý obsah živin.
Tab.: Doporučený denní počet porcí základních druhů potravin v těhotenství
Druh jídla | Počet porcí denně | Příklady 1 porce |
Obiloviny – obsahují především sacharidy, které jsou pro tělo hlavním zdrojem energie, dále vitamíny, minerály a vlákninu. | alespoň 9 porcí | 1 krajíc celozrnného chleba 1 celozrnná houska ½ hrnku uvařených těstovin, obilné kaše nebo rýže |
Ovoce a zelenina – jsou důležitou součástí jídelníčku, protože obsahují množství různých vitamínů, minerálů a vlákniny. | alespoň 6 porcí | 1 středně velký kus ovoce hrst drobného ovoce 2 hrnky listové zeleniny 1 hrnek syrové zeleniny ½ hrnku vařené zeleniny ¾ hrnku ovocného nebo zeleninového džusu |
Maso, vejce, luštěniny – tyto potraviny jsou dobrým zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínu B a železa. | alespoň 3 porce | 80 g libového masa, drůbeže nebo ryb1 vejce ½ hrnku vařených luštěnin |
Mléko a mléčné výrobky – jsou zdrojem vápníku potřebného pro vývoj kostí a zubů dítěte. | alespoň 3 porce | 1 hrnek mléka 1 jogurt 50 g tvrdého sýra |
Zdroj: Mayo Clinic Guide to a Healthy Pregnancy, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 2004
I při pestré a vyvážené stravě je v těhotenství obtížné dosáhnout doporučené denní dávky některých vitamínů a minerálů, zejména kyseliny listové a železa. Z tohoto důvodu je vhodné v těhotenství po poradě s lékařem užívat multivitamínové přípravky. Více viz náš článek o užívání multivitamínových přípravků v těhotenství.
Zeptejte se na výživu v těhotenství v diskuzním fóru.
Zdroje:
1 http://www.fao.org/docrep/007/y5686e/y5686e00.htm
http://onlinelibrary.wiley.com/enhanced/doi/10.1111/j.1467-3010.2006.00541.x/
Mayo Clinic Guide to a Healthy Pregnancy, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 2004
Související články
Nově založená témata v diskuzi
HCG 14 dní po ovulaci
Poslední příspěvek: 2.11.2024 v 22:09
První IVF
Poslední příspěvek: 3.9.2024 v 11:53
Nedá nic do pusy
Poslední příspěvek: 24.7.2024 v 21:42